>

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Доминикана - красива, екзотична, незабравима


      Господ е бил изключително щедър към тази страна. На територия от 49 хил. кв. км /два пъти по-малка от тази на България, може да се видят невероятни природни дадености - високи планински върхове, пълноводни реки, девствени плажове, шеметни водопади, кристални морски води, гъмжащи от животинско разнообразие, пленителна екзотична красота. 

Човек, попаднал за пръв път тук  остава изумен първо от гледката - треви, цветя, храсти, дървета - всичко цъфти с вълшебно красиви цветове. 

 Различните видове  палми, фикуси, филадендрона, бенджамина, трилистника и многото декоративни цветя, които отглеждаме в саксии, допълват  тази екзотична природна  картина.  А колко вълнуващо и запомнящо е  усещането да спреш под бананово дърво, отрупано с плод,  да откъснеш клонче с кафе, мандарина, банан или лимон в джунглата, да опиташ захарна тръстика, от която произвеждат известния доминикански ром. Прекрасният полуостров Самана, в чийто залив всяка зима идват гърбатите китове да се размножават е нещо, което човек вижда веднъж в живота си. Непокътната природа на Харабакоа те остава безмълвен и не можеш да повярваш, че природата може да сътвори такова чудо. Морската вода, от която не ти се излиза - кристално чиста, с  преливащи цветове -  всички нюанси на синьо и зелено, пълна с разноцветни рибки. 
Никой художник на света не би могъл да сътвори такава красота. 
След залез слънце пулсиращите ритми на местната музика изпълват въздуха с живот. 

Доминиканците възприемат танца като изкуство и са горди от това, че могат да споделят националните си ритми с гостите на страната.


 И когато в края на деня изпиташ сладка умора от впечатления и емоции, ти се предлага  неповторим релакс - с екзотичен коктейл в ръка под звуците на меренге и бачата и магията на карибския залез ще те накарат да се почувстваш истински щастлив.

 


 След всичко това става ясно защо съм тук и защо искам да споделя с вас това райско кътче! 

3 коментара:

  1. Страхотно ! Успяла си да сбъднеш мечтата на много хора ! С това описание си пресъздала красотата на този рай, по такъв начин , че ми се прииска да се потопя в тази екзотика ! Продължавай да дерзаеш ! Успех !

    ОтговорИзтриване
  2. Супер Ива,страхотно инфо :)

    ОтговорИзтриване
  3. „Ако хората не се присмиват на мечтите Ви, то мечтите Ви не са достатъчно големи.”- Робин Шарма. С този девиз и по един бански костюм в куфара се отправихме към така бленувата дестинация - Доминиканската Република. Поводът беше нашият меден месец, почивката- сватбеният подарък от моите родители, а организаторът на това незабравимо изживяване- Ива!
    Още с кацането на летището в Пунта Кана осъзнахме, че се намираме в съвсем различен свят. Летището е отворено, покривът- сламен, а на входа те посреща група весели музиканти, които те пренасят в безгрижната атмосфера.
    Ива ни посрещна, заедно със семейсвтото си и се отправихме към Кабарете. По пътя бяхме пленени от разказите им и от невероятните красоти, които ни заобикаляха. Настаниха ни в прекрасен хотел, потънал в тропическа растителност. Персоналът беше изключително приветлив, а кухнята- отлична- невероятно разнообразие от плодове, напитки и най-различни изкушаващи вкуснотийки.
    Ива ни показа най-хубавите заведения за коктейли и ресторанти с морска храна и не само ни придружаваше, когато избирахме сувенири, но и сключи няколко изключително добри за нас сделки :) Предложи ни няколко забавления, от които избрахме да разгледаме парка „Океанския свят“ в Пуерто плата, където плувахме и танцувахме заедно с делфинчета. Имаше опция и да плуваме с акули, но се въздържахме :)
    Прекарахме седмица в Кабарете, след което ни заведоха в Самана- диви плажове, същински картички! Показаха ни много красив водопад- Ел Лимон, до който стигнахме през истинска джунгла- около нас имаше изобилие от различни видове банани, какао, лайм, папая и мн др. Бяхме в рая!
    На следващия ден се отправихме към най-известния курорт на Доминикана- Пунта Кана.
    Курортът е много луксозен, изцяло направен по американски стандарти. А Ива беше избрала най- хубавия хотел! Стаята ни беше с изглед към морето и джакузи на терасата. Отнякъде в унисон с карибския бриз се носеше тиха, успокояваща музика, изключително приятна и ненатрапчива. Хотелът предлагаше толкова много забавления, че изобщо не можахме да се възползваме от всички в рамките на една седмица- най-различни магазини, много барове, театър, тематични ресторанти, различно шоу всяка вечер, влакче, с което да се придвижваш из комплекса, голф, няколко басейна, Спа център, казина, дискотеки, уроци по испански, танци, разообразни водни спортове и много други атракциони.
    Бяхме си взели сватбените дрехи, а Ива ни изненада с букет от екзотични цветя, чаши и шампанско и нае професионални фотографи, които ни снимаха, докато се изморихме! Този ден за нас се превърна в незабравима приказка!
    Казват, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Аз мечтая да обиколя света и дано на всяко кътче от Земята да има екскурзоводи като Ива, които да превърнат мечтите ни в реалност! Благодарим ти!

    ОтговорИзтриване