>

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Доминикански бит и нрави

      За много хора Доминикана означава остров с вечно лято, плаж, палми и музика. Това е така, но погледнато само от страната на туриста. Често гостите никога не напускат уредените хотели, наслаждавайки се на удобствата им. А там, зад оградата, кипи живот. Там, зад оградата, сред горите, водопадите, колониалните градове, пустинните райони, малките живописни села, там живеят едни дружелюбни и усмихнати хора.
Философията на доминиканския живот е всичко да се върши бавно или изобщо да не се върши. Доминиканците се занимават основно със съзерцание. Най-любимото занимание на всички е удобно да се разположат върху моторите, автомобилите, пред домовете си или местния магазин и да наблюдават как протича животът.
Мото кончо на раздумка
Пристигналите тук трябва да се въоръжат с търпение. Синдромът "маняна" е повсеместен. "Маняна" означава някога, а вдругиден - никога. Много хора биха се подразнили на този мързел, но ако поживееш известно време тук разбираш, че това е начин на живот, че да не бързаш никога, да живееш лесно и да оценяваш простичките неща от живота не е толкова лошо.

Националният театър
Разделението на бедни и богати е драстично тук. Едрият бизнес се държи от няколко фамилии,  потомци на европейските колонизатори и преселници. Богатите хора живеят в палати, пътуват по света, говорят езици, образоват децата си.
Столицата и другите големи градове като Сантяго, Вега, Ла Романа са модерни и цивилизовани места, с кина, театри, концертни зали, стадиони.  
Дом на богати доминиканци

Сантяго











  В провинцията е доста по-различно.
Местните хора живеят в малки дървени къщички, приличащи на гаражи отвън, често боядисани в ярки цветове. Не остъкляват прозорците си, а поставят дървени щори или решетки. На терасата задължително присъства люлеещ се стол, удобен за съзерцаване.
В една къща обикновено живеят две-три поколения. Телевизорът е най-важната мебел в къщата, може легло да нямаш, но телевизор - задължитено. 
Доминиканците обичат децата, имат по много, а често бройката достига до 10-12 деца. На 20 години е възможно и нерядко момичетата да са вече многодетни майки.


Къща в провинцията
Всички живеят задружно и щастливо, общуват помежду си постоянно. Често на обяд или вечеря се събира цялата улица.
Фамилия
 Момичетата се считат за достигнали пълнолетие на 15 години.
Quinceanera
Празникът за влизане в зрелостта се нарича Quinceanera и е много тържествено - тоалети, гости, фотосесии. Празнува се подобно на нашите абитуриентски балове, но много по-пищно. 
Браковете са разрешени  на 15 години за момичетата и на 16 години за момчетата.

  Има три вида бизнес, които винаги ще са успешни в Доминикана - мото сервиз, фризьорски салон и място, продаващо храна /всякаква/. Населението яде от сутрин до вечер. Всичко, свързано с ядене върви - от лелката, продаваща eмпанада, през момче, носещо на главата си питки от царевично брашно, до комедора /място за бързо хранене/.
Продажба на емпанади
Колмадо
Малкият квартален магазин, наречен "colmado" е място, в което можеш да намериш нещата от първа необходимост. Наред с алкохолните напитки се продават плодове, зеленчуци, лекарства, бейзболни шапки, тоалетни принадлежности, пирони и т.н.
Тукашният стандарт за красота са пищните форми, доста пищните. В магазините продават специални подплънки, за недотам надарените представителки на нежния пол.
Типични красавици
Доминиканците обичат и уважават жените. Обръщения от рода на "живот мой", "съкровище", "любов моя", "красавице" са нещо обичайно към всички жени, дори и към некрасивите. Доминиканките са с високо самочувствие, спокойни и уверени, свикнали с мъжко внимание и похвали за себе си. Всяка жена, колкото и скромно да живее, веднъж седмично задължително посещава салон за красота, където изправя косата си и поддържа маникюр и педикюр.
 
Ролките са често средство за изправяне на къдравите коси. Няма нищо необичайно да се излиза така на улицата, до магазина, в градския транспорт, на плажа.

Доминиканците са фенове на лотарията. Има много и различни видове лотарии и няма местен, който да не играе тото. Дори в най-затънтените селца и махалички, далече от цивилизацията, има навес или колиба с надпис "Banca"
/лотария/.
 Основният транспорт е моторът. На него обичайно се возят трима- четирима, а често и повече. Мото кончо е вид такси - мотор, най-евтиният начин на предвижване, но не го препоръчвам за туристи. Друг популярен начин за транспорт е така наречената гуа гуа. Това е малко автобусче, което ако не надвиши три пъти капацитета си, не тръгва.
Местният тото пункт
Автомобилите имат номера само отзад, а отпред спокойно можеш да изпишеш името си...
Хората тук не пушат, пият в събота и неделя алкохол. Местното КАТ работи от 8 - 12 ч. и от 14 -18 часа, от понеделник до събота на обяд. Тогава се съблюдава някакъв ред.
Националното питие е Мама Хуана /местният афродизиак/- лечебна настойка от сухи стъбла и листа /30 вида растения/ с ром, вино и мед. Вкусът е много необичаен и освен в Доминикана, няма къде да опитате това питие.
Мама Хуана
Чай не пият изобщо, но затова пък кафето се лее от сутрин до вечер. Обичай е да се пие в малки 20 - грамови чашки. И с много захар.
Доминиканците са много набожни, дори на флага им е поместена Библията. Всяко изречение започва или завършва с изразите "Ако е казал Господ", "Благодаря на Господ", "О, Господи", "О, Спасителю"...

Честа картина е на автомобил или автобус от градския транспорт да се изпишат религиозни призиви.
Музиката е издигната в култ и играе съществена роля в живота на местните. Тя звучи отвсякъде - от магазина, от сервиза, от училището, от амтомобилите, от бензиностанциите.  Доминикана е родина на бачатата и меренгето. Тук е нормално да пее всеки и на работното си място. Естествено е в супермаркета или банковия офис, служителят срещу вас да запее.
      
 Фиеста
                                                             
  И нещо много важно - в Доминикана няма мрачни лица. Всички са щастливи - всеки ден и всеки час. Колко е хубаво денят ти да започва и свършва с бодро и весело "ОЛА"!
 Усмивки

4 коментара:

  1. много е красиво Ива !!! писах ти в бг мама и сега тук ти пиша !!! искаме да посетим доминикана !!! МОЖЕМ ЛИ ЧРЕЗ ТЕБ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ЕКСКУРЗИЯТА И КАК МОЖЕМ ДА СЕ СВЪРЖЕМ СЪС ТЕБ ??!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ива. След три седмици ще пътувам до Доминикана и искам да си купя пури от там, ако можеш да ми кажеш от къде е най-добре да си ги купя и има ли ограничение в количеството за износ, както и колко струват хубави пури(ориентировъчно ме интересува, за да мога да ги включа към сметките). Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Ива! Преди малко писах пак тук, но май не успях да изпратя поста:))) Впечатлена съм от начина по който представяш действителността и хората в Доминикана. Имам колеги и приятели там и затова съм пристрастна. В края на тази година или началото Доминиканските ми причтели също ще помагат. Тогава ще се интересувам от цени на полети, цени на хотели или апартаменти там и т.н., дали е по-евтино и по-мобилно тм да се вземе частна квартира или пък ол инклузивът е по-удачен. Аз искам след това да остана за малко там - не знам - Пунта кана, Хигуей или Санто Доминго - зависи от приятелите ми там и да се посветя на моите занимания, свързани с децата - жертви на сексуална експлоатация, трафик, проституция, а това са сериозни проблеми и за РД. Аз съм представител за България на международната организация ЕСРАТ Интернатионал, която има клон и в Доминикана. Бих желала ако може, да имам твои координати - Е-маил, Фейсбук или Messenger, WhatsApp, телефон, адрес на месторабота...С теб може да се свърже предварително и мой приятел преди да дойда, за някои подробности или резервации. Аз се казвам Лидия Загорова и ще се радвам да ползвам услугите ти и да се запознаем там!:))) Еееех, кога ли ще стане това! Моите координати са: Фейсбук - Lydiazagorova; E-mail: ecpatbulgaria@gmail.com. В Пуерто Плата Доминиканския член на ЕСРАТ Инт. e oрганизацията MAIS, а също така по тези проблеми е включена и ASOLESTE- асоциация на хотели,които са обединени за идеята за защита на децата от сексуална експлоатация в туризма. Живот и здрав, като дойда ще ми е приятно да се запознаем. Разбрах, че работиш за Juliday - туристическа агенция, ако е правилно това? Желая всичко най-добро - здраве и успехи! Ще се радвам, ако установим контакт! Аз имам всекидневен Интернет контакт с мой приятел там, който е певец, но работи и за каузата на децата с тяхната организация. Поздрави, Лидия

    ОтговорИзтриване
  4. Ива, извинявам се за правописните грешки в моите писания, но не успях да редактирам текста! :)))
    Лидия Загорожа

    ОтговорИзтриване