>

неделя, 16 ноември 2014 г.

Първият град на Новия свят - Санто Доминго


   Не може да стигнеш до Доминиканската република и да не посетиш нейната историческа, магична и романтична столица - Санто Доминго, град на цветове, аромати, карнавал, меренге и гостоприемни хора. Град с огромна историческа стойност - първото селище, основано на двете Америки и невероятна смесица от романски, готически и ренесансови стилове. Разположен е на южния бряг на острова, където река Озама се влива в Карибско море. Изграждането на града е дълъг процес, започнал от откриването на златни мини в южната част на острова и решението да се построи град в близост до новите открития. Братът на Христофор Колумб - Вартоломей Колумб,  избира мястото и започва изграждането на селището. През месец август 1496 година на източния бряг на река Озама възниква град, наречен Нуева Изабела, в чест на испанската кралица. След силен ураган в 1502 година, тогавашния губернатор Николас Овандо възстановява града на западния бряг на реката  и го преименува на Санто Доминго, в чест на бащата на Христофор Колумб - Доменико. Опитни архитекти, майстори и зидари правят оформлението на града, което включва улици, военни, граждански и религиозни сгради. Оригиналният дизайн и защитната стена могат да се видят и днес в Колониалния град.
  
Наричан Врата към Карибите и Атина на Новия свят, Санто Доминго се нарежда сред едни от най-красивите европейски градове и се превръща в динамичен и културен център, приютил администрацията на всички новооткрити земи и станал начало на много експедиции в Южна Америка. 
 Колониалният град на 8 ми декември, 1990 г. е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство и е един от най-посещаваните туристически обекти в страната. В този район има над 300 колониални сгради, калдаръмени улички, дворци и църкви, отразяващи архитектурния стил на Средновековието.
През 1509 г. синът на Христофор Колумб - Дон Диего, пристига със семейството си и испански архитекти. Построява първата резиденция в Новия свят за семейството си - Алказар де Колумб, която става дом на три поколения Колумб. Започната през 1511 г. и завършена през 1514 г., резиденцията е сполучливо съчетание на готически и ренесансов стил. Носи името на архитекта, който е проектирал сградата. В оригиналния си вид е била с 55 стаи, сега запазени 22.  


Първата улица носи името на дамите, които са правили разходката си там- Улица на Дамите /Calle de Las Damas/.


Крепостта Озама е един от историческите паметници в Колониалния град. Строителството е продължило от 1502 г. до 1508 г. от Николас Овандо. Основната цел на конструкцията е да пази града от атаки на пирати и завоеватели. Носи името на реката, на чийто бряг е посторена.

Сградата на съда е построена през 1511 г.. Съдът има за цел да ограничи и контролира властта на губернатора. Под юрисдикцията на този съд са били Карибско море, Северно-атлантическия бряг на Мексико, Централна Америка и Южна Америка. Всички случаи на престъпления и съдебни спорове по тези земи са решавани в Санто Доминго.


Първата катедрала на Америка се намира също в Колониалния град. Нарича се Света Мария де Менор. Строителството започва през 1514 г., но официално е осветена през 1541 г. 
 Катедралата е построена от варовик, а някои от стените са зидария и тухли. 

Архитектурата се характеризира със солидни стени и три врати, две от които са в готически стил, за разлика от третата и основна, която е платереско, характерен за прехода между готика и ренесанс. По време на окупацията на града от известния пират Франсис Дрейк през 1586 г., базиликата става негова резиденция за два месеца. Това е и причината да не пострада тази сграда и да запази облика си.
Casas reales или Кралските дворци са построени през 1511 г., за да приютят основните държавни служби по онова време. Кралският съд се е помещавал там, там също са извършвани важни срещи и аудиенции, както и са служили за резиденции на капитаните и  управляващите личности.

 
 Casa de Bastidas  и Casa de Davilia са типични примери на домове по време на Колониалната епоха.

Първият манастир, първата болница и първият университет на Новия свят, също са намерили своето място в Санто Доминго.

Освен историческата част на града, особено внимание заслужава Фарът на Колумб. Внушителната сграда е построена в чест на 500 години от стъпването на Колумб на остров Испаньола и според всички доминиканци и много учени останките на великия мореплавател са съхранени там.
Самият паметник - мавзолей е висок 33 метра и широк 44 метра, построен е от железобетон и в дължина има 310 метра. Видът му острани напомня на многостъпална пирамида на индианците, а видът му отгоре - на кръст. Фарът е построен на мястото на стар фар от времето на Колумб. 

  Вътре в паметника, освен мавзолея на Колумб се намира също музей на държавите на Латинска Америка.
В близост до фара се намира пещерата Три очи, получила името си от трите езера в нея. Трите езера са с различен състав - две са със серниста и солена вода, а третото е сладководно. Тяхната температура варира между 20 ° C до 29 ° C, в зависимост от мястото, и техните различни дълбочини пораждат различни цветни отражения, сини, зелени и жълти.  

Днес Санто Доминго е модерен град, културен и политически център на страната. Но това не може да заличи следите на невероятните истории за авантюристи и откриватели, мореплаватели и пирати.
Посещението на този магнетичен град, разходката по калдаръмените улички и потапянето в историята на Новия свят, ще остави незабравим спомен у всеки. 

                 

                                                                   

Няма коментари:

Публикуване на коментар