>

четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Традиционна кухня в Доминикана

      В Доминикана хотелите предлагат обичайната храна, която се предлага в много хотели по света. Но Карибските острови  предлагат и специфична храна, съчетание на вкус и цвят, типично за тези острови. Местната кухня е сполучлива смесица на испански, африкански и индиански традиции. Първите испански колонизатори не могли да намерят обичайните си подправки тук и приели кулинарните методи на индианците таино, а през началото на 16 век докараните роби от Африка внесли африкански привкус на местните манджи.
От испанската кухня са дошли основните съставки - пилешко, телешко, свинско, яйца. От индианците дошли сладките подправки и плодове - ванилия, канела, манго, банани, а африканците донесли някои сосове.
Най - колоритното доминиканско ястие е "Ла Бандера" , което означава "Знаме". То е много просто и се състои от ориз, червен боб и месо. Месото може да бъде пилешко, свинско или телешко. Оризът може да е бял, кафяв или със зеленчуци. Доминиканците го ядат всеки ден - за обяд или вечеря.

Ла бандера

От карибската кухня най-известното ястие е "Санкочо" /Sancocho/". Санкочото е доста необичайно ястие, нещо като всичко, което имате в хладилника. Прилича на супа и съдържа - пилешко или свинско месо, колбас /салам или наденица/, сланина, царевица, сладък картоф, лайм, чесън, табаско и много подправки.
 На празници се слагат седем вида месо.  Това е най-популярното ястие в Доминикана и е задължително да се пробва. Не гарантирам, че ще ви се хареса...



Съботите и на Коледа задължително се яде свинско, печено на чеверме. Продава се на улицата. Ние също купуваме. Невероятно, но факт. :-)









Друго известно типично ястие е  "Мофонго" - състои се от слоеве бананово пюре, късчета месо и зеленчуци. Запечено е, гарнира се с бекон  и прилича на обърната кофичка от пясък при сервирането /в хотелите предлагат/.

Мофонго

 В Доминикана много популярни са зелените банани. Наричат ги "платано". От тях се приготвя най - любимата местна закуска "Мангу" /Mangu/. 
Мангу
Мангуто е направено от пюре от зелени банани, покрито с пържен и карамелизиран лук и гарнирано с панирано сирене, бекон или яйца.

Пържените зелени банани  са най-популярната гарнитура на всичко - наричат ги тостонес. Пържат се в масло и средата трябва да бъде по-мека.  Вкусно е и ако не знаеш, не би познал, че са банани. 

Тостонес

Други популярни ястия са пържено пиле Pica Pollo /местния вариант на KFC/, риба в кокосов сос, скариди в креолски сос.


От напитките се пие кафе с много захар и натурални сокове. Кафето e изключително ароматно и всички предлагани марки са с високо качество. Изобилието на плодове е предпоставка за широката консумация. 

Най-популярни са сок от чинола, прясно изцедени портокали и лимонада, а кокосовата вода е много освежаваща в горещините.


Лимонада
                          

От алкохолните напитки най-популярна е бирата Президенте.
Бирата се сервира много студена, почти заледена. А ромът се лее безспир. Най-консумираните марки са Бругал, Барсело и Бермудес, основа и за повечето коктейли. Белият ром обикновено се смесва с плодови сокове, а тъмният ром отлежава в дъбови бъчви повече от година и има по-изразен и наситен вкус, доближава се до брендито. Може да се добави лед и малко лайм. 


  Кухнята в Доминикана не е пикантна и се харесва на повечето хора, които я опитват. Много от тях остават впечатлени от вкуса на някои ястия и пренасят рецептите в родните си места. 
Добър апетит! ;-)

1 коментар:

  1. Иве , продължавай да споделяш с нас , тези прекрасни места ! чрез теб , аз продължавам да мечтая и да вярвам,че един ден ще се докосна до този рай ! благодаря !

    ОтговорИзтриване