>

неделя, 9 ноември 2014 г.

Република Доминикана преди и сега


      Доминиканската република е с богата и легендарна история, която започва около 1000 година, когато група индианци араваки от долината на Ориноко в днешна Венецуела пристигат на този остров. Тук намират малобройно население туземци, с които се обединяват под името "таино" - благороден и добър. Така се разграничават от другите карибски племена, известни със своята войнственост. Векове животът тече мирно и кротко. Наричат острова Кискея - майка на Земята. Отглеждали царевица, картофи, фъстъци, тютюн, юка. Познавали каучука, готвели на жар месото си - барбакоа, откъдето идва и думата барбекю, спели на хамаци /също таино дума/.  След колонизирането на острова многобройното индианско население изчезва за по-малко от сто години, но остава трайна следа в културата на острова, в кухнята, а много от индианските имена на градове, села, реки и области са запазени до днес.

Така в 1492 година Христофор Колумб стъпва на острова и възклива "Най-красивата земя, която очите са виждали!" И с основание! Нарича го Испаньола, тъй като брегът му напомнял на испанския. Остава сърцето си тук. В столицата Санто Доминго има грандиозен монумент в негова чест, който претендира да съхранява мощите на този велик мореплавател. 
Следващите векове са много динамични за това късче земя. Западната  част на острова през 1697 г. преминава под френско владение и през 1804 г. става независима република Хаити, след единственото успяло възстание на роби. Следват две завладявания от страна на Хаити на целия остров, като вторият път е за 21 години. По време на тази окупация бива забранен испанският език, боят с петли, въведен вечерен час и задължителна военна служба. Въпреки загубата на икономически и политически контрол, бившата испанска управляващата класа развива тайна група за съпротива, водена от Хуан Пабло Дуарте, наречена "Ла Тринитариа". След няколко атаки на Ла Тринитариа над хаитянската армия, Хаити отстъпва. На 27-ми февруари 1844 г. в източната част е обявена независимостта на испанското население, което назовава своята земя с името Република Доминикана в чест на монасите доминиканци. Следващите 70 години са белязани от политически размирици и граждански войни главно за борба за лидерство. Споровете с Хаити продължават и властта е върната на Испания за кратък период от време. Смут в началото на 1900 г. довежда до намесата на Съединените щати. През 1916 г.войските на САЩ окупират страната и оставата там до 1924 г., когато демократично избраното правителство Доминиканската република влиза в сила. 
На територията на днешна Доминикана е основан първият град на Новия свят - Санто Доминго, столица на страната. Колониалният град е с историческа стойност и е под егидата на ЮНЕСКО. 
Днес Република Доминикана е една държава, която по основни икономически показатели дори изпреварва България. Например темпове на икономически растеж, развитие на инфраструктура, брутен вътрешен продукт на глава на населението. По други показатели изостава - средна продължителност на живота, грамотност на населението, детска смъртност.
Туризмът тук е индустрия и смея да твърдя, че знаят да го правят и го правят много добре. Най-известният им курорт е Пунта Кана, популярен и в България. Намира се в източната част на острова и е един модерен курорт, разделен на огромни резорти на база ол инклузив, разположени в добре поддържани  паркове. Друго известно място за млади хора и спортисти е Кабарете - световната столица на кайт сърф и популярно място за купони на плажа. Намира се на северния бряг на Доминикана, близо до Пуерто Плата. Ла Романа е съвременен град, известен с прекрасните условия за голф и луксозна почивка, както и още много не така популярни курорти, но със забележителна красота и възможност за разнообрана ваканция.
Релефът на острова е разнообразен. Доминикана може да се похвали с долини, равнини,отделени от планински вериги, които вървят успоредно една на друга, както и с много езера и крайбрежни лагуни. Планината Кордилера Централ е най-високата в целия Карибски басейн с връх Пико Дуарте /3098 м/.
Доминикана има също уникална колекция от естествени скали и камъни, които могат да бъдат намерени единствено на острова. Около Барахона се намира тюркоазено - синпектолитен камък, познат още като ларимар, който произхожда от вулканична скала, образувала формата на острова. Страната е най-известна със скъпоценните си камъни - кехлибари. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар